[syndicated profile] jutarnji_feed

Posted by Dubrovački vjesnik

U srijedu nešto iza 22 sata u Dubrovniku je buknuo požar u obiteljskoj kući u Ulici branitelja Dubrovnika na kućnom broju 16.

Kako javlja Dubrovački vjesnik, kuća se nalazi na uglu Istarske i Ulice branitelja Dubrovnika preko puta staračkog doma.

245565.jpg 

Odmah po dojavi na teren su izašli pripadnici dubrovačke Javne vatrogasne postrojbe i to 6 kola i 12 vatrogasaca, koji su se s vatrom borili do iza ponoći.

245559.jpg 

Promet između Pila i Boninova je bio blokiran, a požar u trenutku objave ove vijesti još uvijek nije bio lokaliziran.

245558.jpg 

Kako se doznaje na licu mjesta, radi sigurnosti vatrogasaca isključena je struja i javna rasvjeta u cijelom kvartu, a još se ne zna što je izazvalo požar. Prema neslužbenim informacijama, nema ozlijeđenih. Formirala se velika kolona automobila od Pila prema Boninovu.

245556.jpg245557.jpg

[syndicated profile] jutarnji_feed

Posted by Hajdi Karakaš Jakubin

Šok i nevjerica zavladali su Prilazom svetog Josipa radnika na zagrebačkoj Volovčici oko 22 sata u srijedu kada su u automobilu pronašli beživotno tijelo 18-godišnje K.K.

Navodno joj je smrtonosne ozljede nožem zadao bivši dečko.

Majka tragično ubijene djevojke uvjerena je da je krivac za zločin D.K., 19-godišnji sin poznatog zagrebačkog ugostitelja koji je od ranije poznat policiji, a koji je zadnji puta privukao pažnju javnosti u travnju prošle godine kada je autom pregazio oca osmero djece koji je, pak, pretrčavao na crveno.

Što se točno događalo tijekom večeri između dvoje bivših ljubavnika, zagrebački istražitelji intenzivno nastoje utvrditi, a prema informacijama s mjesta događaja, ubojica se sam predao policiji.

ubojstvo_volovcica2-230217.jpg 

- D.K. je mojoj kćeri prijetio. Vodili su kazneni postupak. Prošle godine joj je 27. studenoga razbio auto. Uzet joj je Samsung Galaxy. Išla je zbog toga na DORH sad u utorak. Režem si glavu da mi je kćer ubio D.K. Stalno su se prijetili da imaju novaca i da će sve napraviti. Evo, vidite kako je to sad sve završilo. On će tek u lipnju navršiti 20 godina. Bila sam zbog njegovog maltretiranja u IV. Policijskoj postaji. Motiv ubojstva? Ne znam. Otišla sam u noćnu. Radim u Dukatu. Zvao me bivši muž da ga je zvao susjed, da su nam policija i Hitna pred zgradom. Došla sam odmah. D.K. je to napravio. Bili su prije par godina u vezi, pa su prekinuli. Pa su se sudili kad ju je napao tu kod crkve. Stalno s njim problema. Misli ako tata ima novaca, da može sve i svašta. Moja kćer je u ožujku trebala navršiti 19 godina. Ne mogu vjerovati da ta policija ništa nije učinila. Koliko puta smo ga prijavljivali i ništa. Dabogda završio konačno u zatvoru. Pa ovo nije normalno. Ugasiti mladi život?! - rekla je okupljenim novinarima majka ubijene djevojke.

Zahvaljujući brzoj reakciji policije, u vrlo kratkom vremenu osumnjičeni je uhićen i odveden u policijsku postaju na kriminalističku obradu.

runpunkrun: dana scully reading jose chung's From Outer Space, text: read (reading)
[personal profile] runpunkrun
Hawkeye, Volume 4: Rio Bravo, written by Matt Fraction, art by Chris Eliopoulos, Francesco Francavilla, and David Aja, color by Jordie Bellaire and Matt Hollingsworth: As always, Aja and Hollingsworth are excellent together on art and color, and when Kate returned from L.A., I was approximately 80% more into the story, but, like, should I have recognized that redhead? Or, really, anyone who wasn't Clint or Lucky? Because I didn't. And it'd been so long since I'd seen Aja's Kate I didn't recognize her at first either.

As for the story, the second half of this is an action movie, and it just didn't work for me. Lots of blood and violence, some animal harm, and a general confusion as to what was going on. This volume does have the issue where Clint's been deafened and that's an important one, with its empty speech bubbles and panels with ASL. But it also has some weird nondenominational winter holiday issue with symbolic cartoon dogs that doesn't fit into this storyline at all. Then there's an issue that's background for Clint's relationship with his brother, which had a great look with Francavilla's art, but felt like someone somewhere was like, oh shit, we have to introduce Barney, quick, do a thing. It felt isolated from the rest of the story.

Basically I think this graphic novel's a collected mess, and though it does bring some resolution to the whole building/tracksuit bro business; it doesn't even approach the Kate and Clint problem. And, surprise, I still have no clue who Jess is or where she came from or—look, I love Fraction's dialogue, and his Clint and Kate, but his storytelling has always left me with more questions than answers, and they're not the good kind of questions. They're like "Where did that money come from?" and "He was married? To her?" This is just more of the same.

Movie thoughts

Feb. 22nd, 2017 05:43 pm
resonant: Brian from The Breakfast Club: Demented and sad, but social (Default)
[personal profile] resonant
Saw a preview for "Gifted." I hope I can rely on fandom to give me the romance between Chris Evans' character and Octavia Spencer's character which Hollywood will certainly deny me.

[ SECRET POST #3703 ]

Feb. 22nd, 2017 06:37 pm
case: (Default)
[personal profile] case posting in [community profile] fandomsecrets

⌈ Secret Post #3703 ⌋

Warning: Some secrets are NOT worksafe and may contain SPOILERS.

01.


More! )


Notes:

Secrets Left to Post: 01 pages, 14 secrets from Secret Submission Post #529.
Secrets Not Posted: [ 0 - broken links ], [ 0 - not!secrets ], [ 0 - not!fandom ], [ 0 - too big ], [ 0 - repeat ].
Current Secret Submissions Post: here.
Suggestions, comments, and concerns should go here.
[syndicated profile] jutarnji_feed

Posted by Robert Mihaljević/Podravski List

Drama na večerašnjoj šestosatnoj sjednici Nadzornog odbora Podravke na tajnoj lokaciji u Zagrebu, iza čvrsto zatvorenih vrata. Odluke o novoj upravi nema, a sjednica se nastavlja u četvrtak, s neizvjesnim ishodom.

Kako neslužbeno doznajemo, sve je počelo odmah na početku sjednice istupom zamjenika predsjednika NO-a Luke Burilovića koji je rekao kako država za novog šefa uprave želi Marina Pucara, bivšeg direktora Zvečeva i nekadašnjeg člana uprave koprivničke tvrtke. Dio NO-a bio je iznenađen tim prijedlogom, posebno Marko Kolaković, šef HDZ-ova Odbora za gospodarstvo, koji je podsjetio kako je prvi favorit države zapravo Gordan Kolak, kadar ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića.

Vrlo brzo se, tako, otkrilo kako upravo ministar državne imovine Goran Marić snažno inzistira na tome da novi šef Uprave Podravke bude Marin Pucar. U kuloarima sjednice, tvrdi naš izvor iz NO-a, moglo se čuti i kako je Marić kod premijera Andreja Plenkovića inzistirao na Pucaru navodno prijeteći ostavkom ako se ne udovolji njegovoj želji.

Mirovinci su nakon toga, kako se čuje, nanjušili krv pa su se vrlo brzo s državom suglasili oko Marina Pucara. No, potom su inzistirali na svim drugim ključnim funkcijama u kompaniji: osim tri preostala člana uprave, željeli su i ključne ljude u izvršnom menadžmentu. Brzo su postigli dogovor i da novi član Uprave za financije postane Davor Doko, član uprave AZ mirovinskog fonda.

A onda je uslijedio raspad sustava jer se nikako nisu uspijevali dogovoriti oko dva preostala člana. Predstavnici države u NO-u inzistirali su na tome da u upravu uđe i Podravkina pomoćnica direktora logistike Ljiljana Šapina, inače aktivna članica lokalnog HDZ-a iz Novigrada Podravskog kod Koprivnice. I to unatoč dogovoru da država daje samo šefa uprave. Ona je večeras bila na razgovoru s članovima NO-a u Zagrebu. Mirovinci su pak željeli zadržati sadašnju Mršićevu članicu Uprave Oliviju Jakupec.

Glavni kandidat za novog šefa uprave Podravke Marin Pucar od početka je bio prvi izbor ministra Marića i utjecajnih čelnika lokalnog HDZ-a, dožupana Darka Sobote i saborskog zastupnika iz Koprivnice Damira Felaka, a snažnu javnu potporu davao mu je i župan, bivši HSS-ovac Darko Koren. Za Pucara je u Zagrebu ustrajno lobirao i član Mamićeva izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, šef lokalnog HDZ-ova odbora za poduzetništvo i član uprave NK Slavena Robert Markulin.

No, protiv Pucara ustala je koprivnička organizacija HDZ-a inzisitrajući na tome da šef uprave Podravke bude njihov član, a ne bivši HSS-ovac. Gradski odbor HDZ-a donio je i službenu odluku o tome te ju je poslao u stranačku središnjicu. Odbor za gospodarstvo HDZ-a pak za šefa Uprave nominirao je prof. dr. Marka Kolakovića.

Pucar je bio u upravi Podravke do 2010. godine kada doživljava tešku privatnu traumu jer je na autocesti Varaždin – Zagreb skrivio strašnu prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Pravomoćno je proglašen krivim i osuđen, a višemjesečnu zatvorsku kaznu odslužio je radeći preko dana u novoj tvrtki, požeškom Zvečevu.

Za direktora Zvečeva imenovan je nakon dolaska Zvonimira Mršića u Podravku tijekom 2012. godine. Iz te tvrtke odlazi lani u rujnu sporazumnim raskidom ugovora i u nerazjašnjenim okolnostima. On svoj odlazak objašnjava potrebom da završi doktorat na osječkom Ekonomskom fakultetu. Pucar je član Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore.

Sjednica Nadzornog odbora Podravke nastavlja se danas u Koprivnici, i to pod teretom raskola među državnim predstavnicima u NO-u i sukobom u Vladi oko utjecaja u koprivničkoj kompaniji.

[syndicated profile] jutarnji_feed

Posted by Hajdi Karakaš Jakubin

Na području zagrebačkog naselja Volovčica, na Prilazu sv. Josipa Radnika, u srijedu nešto iza 22 sata ubijena je mlađa ženska osoba.

Beživotno tijelo K.K. (19) s višestrukim ubodima pronađeno je u automobilu.

Prema izjavi majke nesretne djevojke, krivac za zločin je njezin nesuđeni zet, D.K. (20), mladić s kojim je njezina kćer bila u svađi i prekinula ljubavnu vezu. Navodno joj je još u studenom prošle godine razbio auto i ukrao smartphone, a riječ je, inače, o mladiću koji je lani autom usmrtio pješaka na Sveticama.

- Od susjede sam doznala da mi je kćer mrtva. Ta veza je bila osuđena na propast. Nisam vidjela uhićenje, ali sam sigurna da je D.K. kriv. Mojoj kćeri nije prestajao prijetiti – rekla je vidno šokirana majka ubijene djevojke.

Zahvaljujući brzoj reakciji policije, u vrlo kratkom vremenu osumnjičeni je uhićen i odveden u policijsku postaju na kriminalističku obradu.

[syndicated profile] jutarnji_feed

Posted by Vladimir Urukalo

U srijedu oko 21.20 sati splitska policija dobila je dojavu o vatrenom okršaju u zgradi na križanju Vukovarske i Velebitske ulice poznatijoj u Splitu kao zgrada "Belvedere", piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što su vrlo brzo stigli na mjesto događaja policajci su utvrdili da je u kafiću "Single Line" iz vatrenog oružja propucan 32-godišnji vlasnik I.B.

pucnjava_split6-220217.jpg 

Na njega je, prema onome što smo doznali, pucao nepoznati maskirani muškarac koji se netom prije ulaska u lokal dovezao automobilom ispred objekta.

Izašao je iz vozila, ušao u lokal i ispalio nekoliko hitaca gađajući svoju žrtvu, navodno u noge.

pucnjava_split5-220217.jpg 

Nakon što ga je izrešetao i ostavio da leži u lokvi krvi pred nekolicinom zaprepaštenih posjetitelja, naoružani je napadač pobjegao u nepoznatom smjeru.

pucnjava_split3-220217.jpg 

Vrlo brzo pozvana je Hitna pomoć koja je odvezla izrešetanog muškarca u poprilično teškom stanju u bolnicu.

Nakon dolaska policija je ogradila mjesto napada, a potom su uokolo zgrade s baterijskim lampama tražili moguće odbačeno oružje iz kojeg je napadač pucao.

pucnjava_split2-220217.jpg 

O svemu je izviještena i dežurna zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

pucnjava_split1-220217.jpg 

pucnjava_split-220217.jpg 

yhlee: Amber Tarot Knight of Swords: Benedict (Tarot d'Ambre: Benedict)
[personal profile] yhlee
Tarot d'Ambre par F. Nedelec, cont'd

Hopscotch + The Game of Goose

(I have to say, as someone who is fascinated by the history of games, this is so fun!)

And meanwhile, this time we have Surprise Cretans and the Phaistos Disk!

(also I am making progress on Revenant Gun I really am!!! don't send in the WRITING POLICE after me lolz)

Read more... )
[syndicated profile] jutarnji_feed

Posted by Jutarnji.hr

Čini se da više nijedna velika svečanost dodjele nagrada neće proći bez političkih ili društvenih istupa. Tako je pop zvijezda Katy Perry priredila za dodjelu glazbenih nagrada Brit Awards pravi šou. Na pozornicu je za nastup dovukla dva golema kostura koji su predstavljali Theresu May i Donalda Trumpa.

Izvodeći pjesmu ‘Chained to the Rhythm’ uživo u londonskoj O2 Areni kosture su obukli u odjeću kakvu su May i Trump nosili na zajedničkom susretu u Washingtonu prošli mjesec. Kosturi su se držali za ruke, a u jednom trenu se činilo kao da će May progutati minijaturnu Katy. Na koncu je sve nestalo u velikoj eksploziji.

U senzacionalnom nastupu pridružio joj se unuk Bob Marleyja, Skip, koji je dodao tekst: ‘Ovo je moja želja, srušiti zidove i povezati se.’

Katy Perry, Brit Awards 

Politički nabijenim nastupom Perry je još jednom izrazila svoje nezadovoljstvo izborom američkog predsjednika. Ona je tijekom kampanje podržavala Hilary Clinton.

Pjevačica je ranije ovaj mjesec objavila svoj posljednji sinlg, a u Velikoj Britaniji nije nastupala čak tri godine, tako da se ovo doista može smatrati velikim povratkom.

Senzacionalan nastup Katy Perry na dodjeli Brit Awards 

[syndicated profile] jutarnji_feed

Posted by Robert Mihaljević/Podravski List

Drama na večerašnjoj šestosatnoj sjednici Nadzornog odbora Podravke na tajnoj lokaciji u Zagrebu, iza čvrsto zatvorenih vrata. Odluke o novoj upravi nema, a sjednica se nastavlja u četvrtak, s neizvjesnim ishodom.

Kako neslužbeno doznajemo, sve je počelo odmah na početku sjednice istupom zamjenika predsjednika NO-a Luke Burilovića koji je rekao kako država za novog šefa uprave želi Marina Pucara, bivšeg direktora Zvečeva i nekadašnjeg člana uprave koprivničke tvrtke. Dio NO-a bio je iznenađen tim prijedlogom, posebno Marko Kolaković, šef HDZ-ova Odbora za gospodarstvo, koji je podsjetio kako je prvi favorit države zapravo Gordan Kolak, kadar ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića.

Vrlo brzo se, tako, otkrilo kako upravo ministar državne imovine Goran Marić snažno inzistira na tome da novi šef Uprave Podravke bude Marin Pucar. U kuloarima sjednice, tvrdi naš izvor iz NO-a, moglo se čuti i kako je Marić kod premijera Andreja Plenkovića inzistirao na Pucaru navodno prijeteći ostavkom ako se ne udovolji njegovoj želji.

Mirovinci su nakon toga, kako se čuje, nanjušili krv pa su se vrlo brzo s državom suglasili oko Marina Pucara. No, potom su inzistirali na svim drugim ključnim funkcijama u kompaniji: osim tri preostala člana uprave, željeli su i ključne ljude u izvršnom menadžmentu. Brzo su postigli dogovor i da novi član Uprave za financije postane Davor Doko, član uprave AZ mirovinskog fonda.

A onda je uslijedio raspad sustava jer se nikako nisu uspijevali dogovoriti oko dva preostala člana. Predstavnici države u NO-u inzistirali su na tome da u upravu uđe i Podravkina pomoćnica direktora logistike Ljiljana Šapina, inače aktivna članica lokalnog HDZ-a iz Novigrada Podravskog kod Koprivnice. I to unatoč dogovoru da država daje samo šefa uprave. Ona je sinoć bila na razgovoru s članovima NO-a u Zagrebu. Mirovinci su pak željeli zadržati sadašnju Mršićevu članicu Uprave Oliviju Jakupec.

Glavni kandidat za novog šefa uprave Podravke Marin Pucar od početka je bio prvi izbor ministra Marića i utjecajnih čelnika lokalnog HDZ-a, dožupana Darka Sobote i saborskog zastupnika iz Koprivnice Damira Felaka, a snažnu javnu potporu davao mu je i župan, bivši HSS-ovac Darko Koren. Za Pucara je u Zagrebu ustrajno lobirao i član Mamićeva izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, šef lokalnog HDZ-ova odbora za poduzetništvo i član uprave NK Slavena Robert Markulin.

No, protiv Pucara ustala je koprivnička organizacija HDZ-a inzisitrajući na tome da šef uprave Podravke bude njihov član, a ne bivši HSS-ovac. Gradski odbor HDZ-a donio je i službenu odluku o tome te ju je poslao u stranačku središnjicu. Odbor za gospodarstvo HDZ-a pak za šefa Uprave nominirao je prof. dr. Marka Kolakovića.

Pucar je bio u upravi Podravke do 2010. godine kada doživljava tešku privatnu traumu jer je na autocesti Varaždin – Zagreb skrivio strašnu prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Pravomoćno je proglašen krivim i osuđen, a višemjesečnu zatvorsku kaznu odslužio je radeći preko dana u novoj tvrtki, požeškom Zvečevu.

Za direktora Zvečeva imenovan je nakon dolaska Zvonimira Mršića u Podravku tijekom 2012. godine. Iz te tvrtke odlazi lani u rujnu sporazumnim raskidom ugovora i u nerazjašnjenim okolnostima. On svoj odlazak objašnjava potrebom da završi doktorat na osječkom Ekonomskom fakultetu. Pucar je član Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore.

Sjednica Nadzornog odbora Podravke nastavlja se danas u Koprivnici, i to pod teretom raskola među državnim predstavnicima u NO-u i sukobom u Vladi oko utjecaja u koprivničkoj kompaniji.

[syndicated profile] jutarnji_feed

Posted by Hina

Poljsko državno odvjetništvo u srijedu je pokrenulo istragu zbog kazališne predstave Olivera Frljića koju su Katolička crkva i konzervativne sredine u toj zemlji nazvale "bogohulnom", objavila je agencija France presse.

"Otvorena je istraga na temelju dostupnih dijelova predstave 'Kletva', koja se od subote prikazuje u varšavskom kazalištu Teatr Powszechny", rekao je državni odvjetnik Lukasz Lapyzynski.

Jedna glumica u predstavi simulira oralni seks s kipom u prirodnoj veličini sv. Ivana Pavla II. u bijeloj mantiji, a na kip se kasnije stavlja natpis "Zaštitnik pedofila".

Hrvatski redatelj Frljić uzeo je za predložak tekst poljskog autora iz XIX. stoljeća Stanislawa Wyspianskog koji govori o složenim odnosima Poljaka sa svemoćnom Katoličkom crkvom.

Državno odvjetništvo je otvorilo i drugu istragu o poticanju na zločin protiv predsjednika stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS), Jaroslawa Kaczynskog, dodao je državni odvjetnik.

U jednoj od završnih prizora jedna glumica spominje mogućnost skupljanja novca od gledatelja za plaćenog ubojicu koji bi smaknuo predsjednika PiS-a i zatim govori da joj je redatelj Oliver Frljić rekao da izbaci tu scenu jer predstavlja zločin kažnjiv zatvorskom kaznom.

Brojni pojedinci namjeravaju podnijeti pojedinačne tužbe zbog javne povrede vjerskih osjećaja, dodao je državni odvjetnik.

Predstava je odmah izazvala gnjev Katoličke crkve, koja tvrdi da sadrži bogohulna obilježja.

Kazalište u priopćenju naglašava da "predstava daje riječ različitim ideološkim stajalištima i treba se razmatrati kao cjelovito umjetničko djelo, a ne kao skup nepovezanih odvojenih prizora".

[syndicated profile] jutarnji_feed

Posted by Hajdi Karakaš Jakubin

Na području zagrebačkog naselja Volovčica, u Ulici Josipa Radnika, u srijedu nešto iza 22 sata ubijena je ženska osoba.

Zahvaljujući brzoj reakciji policije, u vrlo kratkom vremenu uhićena je osoba koja se dovodi u vezu s ubojstvom.

Ta je osoba, kako se doznaje, trenutno u policijskoj postaji na kriminalističkom istraživanju.

Okolnosti i drugi detalji ovog zločina zasad nisu jasne.

[syndicated profile] jutarnji_feed

Posted by Jutarnji.hr

U 21:20 sati nepoznati maskirani muškarac je iz vatrenog oružja pucao na 32-godišnjeg I. B. u Vukovarskoj ulici u Splitu.

pucnjava_split6-220217.jpg 

Napad se dogodio u kafiću u zgradi Belvedere, nekadašnjem 'Sokolu', a napadnuti muškarac je vlasnik kafića u kojem se nemili incident dogodio, piše Slobodna Dalmacija.

pucnjava_split5-220217.jpg 

Maskirani napadač je pobjegao. Policija traga za počiniteljem, a očevid je u tijeku.

pucnjava_split3-220217.jpg 

Vlasnik kafića, ranjeni I. B. je prevezen u splitski KBC.

pucnjava_split2-220217.jpg 

Prema prvim neslužbenim informacijama u splitsku bolnicu je dovezen u svjesnom stanju.

pucnjava_split1-220217.jpg 

Ranjen je u potkoljenicu i trenutno se nalazi na operaciji.

Još uvijek nije poznato koliko su teške ozljede koje je zadobio u napadu.

pucnjava_split-220217.jpg 

[syndicated profile] aqueductpress_feed

Posted by Timmi DuchampAqueduct Associate Editor Arrate Hidalgo Sanchez put four questions to Susan W. Lyons about her just-released debut novel, Time's Oldest Daughter:

Why Sin [the novel's protagonist]?

Because I always thought of her as, forgive me, more sinned against than sinning.  She has such an intriguing genealogy. I think about one of her literary ancestors as the Scylla in Homer’s Odyssey but also in Ovid’sMetamorphosis, a beautiful virgin who is transformed by the jealous sorceress Circe into a woman fair above the waist but with dog’s jaws below (maybe the original vagina dentata) that whelp hellish creatures.

Yikes! 

Another more recent ancestor, as described in Spenser’s Faerie Queene, is Errour: half woman, half serpent, who gives birth to all kinds of ugly little heresies.

Gender is destiny for them as well as both female characters in Paradise Lost, who are commanded to report directly to their authors rather than God. Eve reports to her author Adam from whose rib she is generated. Sin, less fortunate, reports to Satan, who births her parthenogenetically, the way Athena springs from the head of Zeus, although with none of his love or pride in her, nor with Athena’s early association with Wisdom. 

Come on, Milton!  Really?

Seriously, what kind of authority figure is Satan? To make matters worse, when Satan ignores her, it is God who assigns Sin to live with Death, bear more creepy monsters, and guard the gates of Hell. Where’s the free will in that? 

She’s a character begging to tell her own story her own way.

                                                                                                  
One of the things I love about Time's Oldest Daughter is its cheerful mingling of the chemical and the biblical. It seems to reflect your background in teaching science and literature at the same time. How has this informed your writing, and more generally, your approach to art?

I learned from Milton that distinctions between the metaphor, the metaphysical, and the physical are relatively recent. When, in book 2, he describes chaos with its “embryon atoms” (900) and “shock of fighting elements” (1014-15), can particle physics be far behind?  And while Milton’s timeline about Earth’s creation may be a little hazy, his ordering of light, water, and the “washy ooze” of the primordial (7, 303) travels companionably with evolutionary theory toward the origin of life. Sarah Tolmie, author of The Stone Boatmen and Two Travelers, has characterized Milton as the “domineering father of speculative fiction in English.” Although an irritating misogynist, Milton was also a marvelous world-builder who made connections between and among the emerging bodies of knowledge in 17thcentury metaphysics, natural science, and philosophy. 

Among more contemporary academics, the temptation is often to disaggregate knowledge into piles of specialized disciplines, but the metaphor remains as useful to a physicist constructing string theory as to a writer playing with time.  And who can resist a cosmic big bang?

You discovered feminist science fiction later on in life. How did it happen, and through whom?

It turns out I liked feminist science and speculative fiction all along, but I didn’t know that’s what it was called.  I admired the feminist writings of Betty Friedan, Simone de Beauvoir, Marilyn French, Elaine Pagels, and, in particular, Carol Gilligan, but I didn’t associate them with the kinds of speculative literature I enjoyed by Madeleine L’engle, Margaret Atwood, Ursula Le Guin, Angela Carter, Peter S. Beagle, and, later, Marie de France. I also liked the stories of John Milton, J.R.R. Tolkien and T.H. White, despite their offensive ground rules about race and women. I just didn’t put feminism and speculative fiction together.  Nor did I associate any of those stories with science fiction. You know—Chewbacca and outer space? 

Fortunately, my friend Pamela Bedore, an associate professor at the University of Connecticut whose areas of scholarship include popular literature and feminist theory, guided me gently into the vocabulary of literary genres. For non-theorists like me, Margaret Atwood’s In Other Worlds: SF and the Human Imagination (New York: Anchor Books, 2011) provides a wonderful introduction to the kind of world-building that can occur away from the patriarchal gaze.  In the introduction, Atwood describes an amiable argument with Ursula Le Guin about  fantasy, science fiction, and speculative fiction, the genre borders of which, Atwood writes, are “increasingly undefended, and things slip back and forth across them with insouciance” (7). 

An insouciant little story shrugs her shoulders as she travels freely and charmingly across those genres still guarded by canons and other academic artillery. “You can call me fantasy,” she murmurs to the remaining gatekeepers, “or you can call me science fiction.” Then she whispers, “Just make sure you call me.”


You have mentioned in the past that something you admire about feminist science fiction is the ability to re-imagine myths and fairy tales that are traditionally told by authoritative male voices in new ways. What does it mean for you to reimagine Milton's particular view on Genesis, the source not only of religious dogma but also of deeply-running assumptions about humanity's purpose on Earth?

Fairy and folk tales, quests, and myths are our creation stories: the first ones we learn as children; they form the foundation of our understanding of what it means to be human and gendered.  How did we get here?  Why are we here? What is our purpose? Do we discover knowledge or construct it?

Genesis provides a fundamental set of western creation stories and not one but two versions of how God makes humans.  In the first, from the King James version (1.27) “God created man in his own image, in the image of God he created he him; male and female he created him them.”  What a confusion of pronouns!  Robert Alter, in his Genesis: Translation and Commentary (New York: W.W. Norton, 1996), points out that “man” (the Hebrew is adam) is generic for human, and that ‘him’ is “grammatically but not anatomically masculine” (p. 5).  


The second version of this story occurs in the second chapter of Genesis: God creates Adam (Man) first and Eve (Woman) out of Adam’s rib, to be his helper.

Guess which version Milton chose?

But Milton was only reinforcing the dogma already in place for 17th century Crown and Cross, when the pronouns and sources of power had syncretized into the portrait of a ruler God who is singular, male, domineering, frequently angry, dangerously whimsical, and entirely transactional.  Eerily contemporary, yes?

And Milton was also writing literature that would find generations of Paradise Lost readers believing such a God was simply dull and overbearing when compared to Satan with his high energy, rhetorical flourishes, and championing of individuality. Talk about unintended consequences.

So you have to hope and believe that the dogma that locks Genesis in a dusty case in a dim room in the museum of the past can be trumped by literature that brings these stories out into the light of day and invites everyone to take a fresh look.mrkinch: Erik holding fieldglasses in "Russia" (binocs)
[personal profile] mrkinch
U and I went out with DW and one other person to walk not very far out a very quiet Seaview Trail. It was not clear that we'd even make the 12-species minimum* but eventually we did, and one of the species was golden eagle. Two of them, in fact, since we decided that the first bird could not possibly have flown all the way around Vollmer peak before the ravens began mobbing what we saw, when it gave up and flew off, was also a golden eagle. They breed around the next peak south (Sibley) but I'd never seen one over Tilden. But that wasn't even bird of the day, because in the Bot Garden U spotted two varied thrushes, a male and a female, right at the northern fence. None of us had seen varied thrush this year although we'd heard them a few times, so that was kind of a relief. An uneven list: )

The amount of water everywhere was astonishing. The ground is saturated, every trail has a rivulet beside it, and all the rock faces in the Bot Gaden were dripping. We also saw a tiny blue butterfly that I'll take Al's word was a silvery blue.

Have a rushing creek pic from deep in the Botanic Garden. Wildcat Creek )

I frequently reblog bird pics on tumblr, and a surprising number are of corvids, often ravens. Everyone likes ravens. Anyway, I've often looked askance at the way they are depicted in art, because they never looked like that to me, in the air or perched. But today, when one was diving at the eagle, it looked exactly like the artistic depictions I'd wondered at, which was really cool all by itself.


*This is the fewest species DW says she's ever seen/heard during a trip she's led, the joke being that if we see 12 species or fewer we get our money back.
[syndicated profile] jutarnji_feed

Posted by Hajdi Karakaš Jakubin

Na području zagrebačkog naselja Volovčica u srijedu nešto iza 22 sata ubijena je ženska osoba.

Zahvaljujući brzoj reakciji policije, u vrlo kratkom vremenu uhićena je osoba koja se dovodi u vezu s ubojstvom.

Ta je osoba, kako se doznaje, trenutno u policijskoj postaji na kriminalističkom istraživanju.

Okolnosti i drugi detalji ovog zločina zasad nisu jasne.

February 2017

S M T W T F S
   123 4
567891011
12131415 16 1718
19202122232425
262728    

Most Popular Tags

Page Summary

Style Credit

Expand Cut Tags

No cut tags
Page generated Feb. 23rd, 2017 12:13 am
Powered by Dreamwidth Studios